Ghee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De grote vet-zoektocht uitGEKLAARD

Een tijd bleef de vraag ‘welk vetstof gebruik ik’ een hele moeilijke voor mij. Roomboter brandt snel aan, zelfs met olijfolie erbij. Kokosolie heeft voor sommige gerechten toch echt niet de juiste smaak (en soms net wel en dan een echte aanrader). Margarines en halvarines zitten boordevol transvetten en wil ik echt vermijden. (becel, solo, enz…) En toen kwam daar plots ghee, voorbij.

‘Wat is Ghee?’ hoor ik je denken.

Ghee is niks meer of minder dan geklaarde boter, de indiase vorm van geklaarde boter. Ghee is boter zonder eiwitten en zouten, ook het meeste vocht verdampt tijdens het bereidingsproces. Het kan tot hogere temperaturen verhit worden dan gewone boter en de meeste oliën.

Ghee blijkt dan nog eens erg gezond te zijn! Cholesterol-verlagend zelfs! Vol vitaminen. Het heeft een reinigende werking op de darmen en de lever. En puur persoonlijk vind ik ghee ook veel lekkerder ruiken tijdens het bakken dan echte boter én de botersmaak is lekker subtiel.

Dit was het dus, eindelijk gevonden!

Wanneer je Ghee koopt betaal je al snel 6,50 euro voor 330ml.
Zelf kun je dat voor de helft van de prijs. En iets makkelijker bestaat bijna niet!

Wat heb je nodig:

  •  500gr (bio)karneboter (liefst grasgevoederd)
  • een weckpot, jampot,…
  • koffiefilters

Hoe werkt het:

  •  Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Dit voor zo ongeveer 40 minuten. Wanneer er schuim naar boven komt schep je dit eraf (dit zijn de eiwitten e.d.). Roer af en toe zodat al het ‘schuim’ naar boven komt.
  • Na ongeveer 40 minuten wordt je boter plots heel helder (geklaard snap je wel). Je kunt de bodem van de pot zien.

 

  • Zet de koffiefilter op je weckpot en giet in delen het vloeibare mengsel erdoor, hier heb je wel even geduld voor nodig maar je zuivert er wel de laatste onzuiverheden uit.
  • Met de papieren filters heb je het zuiverste resultaat. Ik scheur men filter een beetje in, zo kan ik hem om het jampotje vouwen en zakt de filter niet mee in de pot door het gewicht. Vervang de filter wanneer het te traag begint te gaan.
  •  Je ghee krijgt na afkoeling een prachtige licht gele kleur en een erg subtiele botergeur.
  • je kunt het gewoon op kamertemperatuur bewaren.

 

 

door Ellen

follow my blog on bloglovin

 

Advertenties

11 gedachtes over “Ghee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s