Tartaar van gepekelde zalm

zalm

Deze zalm is echt zalig. Het is een echt familiereceptje van mijn mama, er gaat geen feestje voorbij of deze lekkert is van de partij. Dus mocht hij hier met de feestdagen niet ontbreken.

Het vraagt weinig of geen werk, alleen moet je er tijdig aan beginnen. Want de zalm moet minstens 12 uur in het zout liggen.

Het is super veelzijdig. Je kan het op zijn Japans serveren met wat sojasaus en wasabi. In een glaasje met wat zure room en viseitjes. Op een blini met een sausje van mierikswortel, of zoals wij hier veel doen gewoon als een soort dip met een cracker….

Wat heb je nodig:

  • Zalmfilet naar keuze. Zorg wel dat hij super vers is want we eten het rauw.
  • Veel grof zeezout.
  • Een schaal
  • Een gewicht om op de vis te zetten: steen, kiezels… Ik gebruik de kleine baksteentjes van zoonlief.
  • Plastiek zak
  • folie.

* Je kan voor een klein stukje zalm kiezen of ineens veel maken. Pas dan wel de hoeveelheid zout aan.

Hoe werkt het:

  • Bekijk je zalmfilet goed, voel met je vingers en haal eventuele graten er uit.
  • Strooi een goede laag zout in je kom.
  • Leg je zalm stuk(ken) in de schaal.
  • Strooi er weer een goede laag zout over.
  • Stop je gewicht in een zak en leg deze op de vis. Op deze manier wordt het vocht nog eens extra uit de vis geduwd.
  • Doe over het geheel nog even wat folie, want het zout zal anders ook het vocht van de koelkast aantrekken en zo de smaak van de vis beïnvloeden .
  • De volgende dag haal je de vis uit de koelkast. Hij zal wat rubberachtig aanvoelen.
  • Spoel het zout er goed af. Dep dan de vis mooi droog. Gebruik hiervoor keukenpapier, deze is smaakloos en geeft geen pluchkes af. We willen geen zalm die in de verte naar wasproduct smaakt.
  • Snij met een scherp mes je vis tot een echte kipkap.
  • Serveer bijvoorbeeld op een toostje met wat zure room en peterselie.
  • Enjoy!

* Je kan de zalm doordat hij is gepekeld, koel ongeveer een week bewaren.

* Je kan er ook hele dunne schelletjes van snijden, dan heb je eerder een soort gravad lax. Zoals ik al zei: heel veelzijdig.

 

Door Chloë

follow my blog on bloglovin

Advertenties

2 gedachtes over “Tartaar van gepekelde zalm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s