Slaatje van topinamboer en Puy-linzen

IMG_8818

De topinamboer, beter gekend als de aardpeer, heeft een zeer warm plekje in ons hart. Het is echt één van onze favo knolletjes. Hij is ook zo veelzijdig, je kan hem warm eten in een ovenschotel , puree of soep… Noem maar op, maar koud is onze favoriet. De topinamboer heeft ook de bijnaam “arme mensen artisjok”, dit omdat zijn smaak zeer dicht in de buurt komt van het hartje van deze heerlijke bloem.

Mijn lieve grootmoeder “Mamy” maakt er altijd een heerlijk simpel slaatje van met een gesnipperd sjalotje en een frisse vinaigrette.
Ik ben van deze basis vertrokken en voegde er wat Puy-linzen aan toe, zo blijf ik lekker trouw aan de Franse roots. De inspiratie hiervoor kwam van een linzen-artisjok slaatje dat ik ergens at. Het resultaat is een pittig fris slaatje dat perfect past in de lunchtrommel, of als side-dish bij allerhande gerechten.

Wat heb je nodig:

  • 350 gr topinamboers
  • 1 cup Puy linzen of groene linzen
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 3 el koud geperste koolzaadolie
  • 1 el sushi azijn
  • snuifje zout en peper.
  • 1 kl volle graanmosterd.
  • Handje bladpeterselie gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes

* Kies stevige topinamboers, worden ze zacht dan zijn ze al wat oud en hebben ze vocht verloren.
* Linzen bevatten heel veel eiwitten en zijn een goede vervanger als je geen vlees eet.

IMG_8763-2

Hoe maak je het:

  • Kook de puy linzen +/- 20 min met een blaadje laurier.
  • Schil de topinamboers. Snij ze ieders in 4 lange stukken.
  • Kook de topinamboers +/- 5 min al denté met een blaadje laurier. Je moet er door kunnen met een vork, maar ze horen nog stevig te zijn. Dit hangt dus af van de grote van je knolletjes.
  • Giet af en laat een beetje afkoelen.
  • Maak de vinaigrette: doe de gesnipperde sjalot, de olie, de mosterd en de azijn in de slakom en meng. Voeg zout en peper (ik gebruik chilipeper) toe naar smaak.
  • Snij de topinamboers in stukje.
  • Doe de topinamboer in de vinaigrette en laat verder afkoelen. Op deze manier trekt de vinaigrette extra in onze knol.
  • Voeg de linzen bij de topinamboers en meng goed door elkaar. Laat ze ook verder afkoelen in de vinaigrette.
  • Voeg de bladpeterselie toe.
  • Smakelijk!

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

Advertenties

4 gedachtes over “Slaatje van topinamboer en Puy-linzen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s