Basic: speltbrood

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brood bakken en breien. Breien en brood bakken.
Ze hebben 1 ding gemeen waardoor ze voor mij hetzelfde betekenen:
Je maakt van ‘niets’ iets  waardevols. Je maakt van wol een kledingstuk en van meel, water en zout een heerlijk zuurdesembrood.

Bijna drie jaar geleden ben ik begonnen met broodbakken. Door het zelf te bakken weet ik perfect wat er in zit. Ondertussen heb ik me verdiept in zuurdesem brood bakken maar dat is iets voor later.
Deze post gaat over een ‘basic’ in dit huis, namelijk het brood voor de kinderen hun brooddozen. Het brood waarvan ik er 6 bak per week. Het brood dat ik geroutineerd in elkaar flans.
Het 100% speltbrood van Levine (een begrip voor alle nederlandstallige thuisbakkers).

Ik eet zelf in regel enkel zuurdesem brood, maar wanneer ik dit vers gebakken brood aansnijd voor de kinderen kan ik het niet laten het korstje op te smikkelen met wat boter. Heerlijk!

Wat heb je nodig voor twee broden:

500 gr speltbloem
350 gr speltmeel*
8,5 gr droge gist
16 gr zout*
2 eetl honing
180 ml lauwwarm water
25 gram boter
1 theelepel suiker
365 gr melk (origineel recept is met karnemelk)
2 bakblikken van ongeveer 21 cm
een keukenmachine

*Bloem is het binnenste deel van de graankorrel gebruikt voor wit brood. Meel is de hele graankorrel en gebruikt men om volkorenbrood te bakken.
*Voor ons brood gebruik ik altijd keltisch zeezout
*Waarom speltbrood? Bij het malen van spelt blijven de voedingsstoffen behouden. Bij tarwe gaan deze tijdens het maalproces grotendeels verloren.

Hoe maak je het:

Meng gist met water en suiker. Laat 10 minuutjes rusten.
Doe melk, honing en boter bij het water-gistmengsel en meng even door in de keukenmachine (met opzetstuk ‘K’).
Voeg 250 gr speltbloem en zout bij en meng op hoge stand.
Verwissel nu je opzetstuk naar de deeghaak.
Voeg de rest van de bloem en het meel toe en mix 10-15 minuten op lage stand* (ik zet mijn kenwood steeds op stand 1)

Stort je deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, draai je deeg even om zodat het helemaal bedekt is met olie en laat 1 uur afgedekt rijzen.

Stort je deeg op een ingevette ondergrond en deel het in twee gelijke delen. Duw de lucht eruit en bol ze lichtjes op. Laat afgedekt 20 minuutjes rusten.

 

Rol je deeg uit in een rechthoek en rol daarna stevig op. Druk de naad toe en leg met de naad naar beneden in je bakblik.
Tip! vet je bakblik in en bestrooi het met bloem. Ik leg ook nog een bakpapier op de bodem. Dit brood komt er anders erg slecht uit.

Laat de broden in het blik afgedekt een uur rijzen.
Bak ze daarna in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 35 minuten (onder-bovenwarmte) Zet de rooster helemaal onderaan.
Bestrijk ze na het bakken met wat gesmolten boter. Laat ze afkoelen op een rooster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Smakelijk!

Door Ellen

Follow our blog on bloglovin!

3 gedachtes over “Basic: speltbrood

Plaats een reactie