Potted Ham

 

IMG_7006

Ik ben zot van de Homemade boeken van Yvette van Boven. Uit haar boek “Winter” maakte ik een aantal jaar geleden de Potted Ham en het is sindsdien een klassieker geworden. Wij aperitieven graag met een dip en tussen al die groentjes, hebben we ook wel eens graag iets van vlees of vis… Dit potje kan je ook makkelijk meenemen naar vrienden en familie. Het heeft ook iets nostalgisch en comforting, zo in dat potje.

Het is een super simpel receptje, het meeste werk heb je aan de geklaarde boter (Ghee).
De eerste keer dat ik het receptje maakte had ik geen cider in huis, dus heb ik dit vervangen door Noilly Prat, een vermout die ik altijd in huis heb.  Het is zo een van die basics voor in de keuken en brengt een gerecht vaak naar de next level. Ik gebruik het vaak als vervanging voor witte wijn.

Wat heb je nodig:

  • 500 gr lekkere gekookte ham
  • 3 sjalotten
  • 150 Noilly Prat (droge vermout)
  • 1el Vadouvan* of kerriepoeder
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje zout
  • 50 gr boter
  • 150 gr boter om te klaren
  • geglazuurde aarde pot van 700 ml

*Vadouvan is een kerriepoeder uit India, die bij de Fransen in de koloniale tijd enorm geliefd was. Het is eigenlijk een verfransing van de curry.

Hoe maak je het:

  • Snij de sjalotten fijn. En bak ze tot ze mooi glazig zijn in de 50 gr boter.
  • Snij de ham in grove stukken en stop hem in de foodprocessor. Mix fijn.
  • Voeg de ham bij de sjalotten en laat even stoven.
  • Voeg de kruiden en het snuifje zout toe. Proef, het mag best stevig gekruid zijn, want eens afgekoeld verzwakken de smaken.
  • Voeg de Noilly Prat toe, roer alles goed door en laat 30 minuten stoven.
  • Klaar de boter: zie recept voor de Ghee.
  • Stop het ham mengsel in de geglazuurde pot(ten).
  • Giet er een laagje geklaarde boter over. Klop de pot even op de tafel, om alle luchtbelletjes naar boven te laten komen.
  • Laat goed afkoelen.

* Je kan de potted ham tot 1 maand bewaren in de koelkast, hij moet dan wel goed afgesloten blijven.

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s