Ode aan mijn moeder: Zoete gegratineerde broodschotel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat hebben m’n zussen, broer en ik geërfd van onze moeder? Wij zijn desserten-mensen. échte desserten mensen.

Wanneer we het jaarlijkse kerst/nieuwjaarsfeest houden met de familie langs moederskant zie je pas wat desserten-mensen zijn. Iedereen maakt iets voor het buffet. Wij hebben dan heel erg gevarieerde buffetten staan. Je kan lasagne, frikadellen met krieken, verschillende quiches, videe, vis, vegetarisch,… enz opscheppen.
Daarna komt dan het desserten-buffet en dat is zowaar nog uitgebreider! Rijstpap, chocolademousse, tiramisu, cupcakes, brownies, cheescake, wafels, taart, fruit,… En de opgeschepte borden die je dan ziet passeren zijn zeker even vol als bij het hoofdgerecht. Jep…. desserten-mensen dus.

Desserten zijn bij ons niet iets dat beperkt bleef/blijft tot een feestelijke gelegenheid. Nee, wij aten vroeger zeker drie a vier keer per week een dessert. Een gigantische kom rijstpap, pudding of griesmeelpap was de standaard.
Maar zo af en toe werd je helemaal blij wanneer je thuis kwam van school en dat was wanneer je dit brooddessert in de oven zag staan.

Voor de exacte verhoudingen ben ik gaan graven in mijn moeder haar recepten kast. Het recept komt van een ‘solo-kaartje’. Blijkbaar is het origineel nog met rum en amandelschilfers*. Maar zo heeft onze moeder het nooit klaar gemaakt dus ik hou het op haar versie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat heb je nodig:



  • 450 a 500 gr oud brood
  • 3/4 liter melk
  • 4 eieren
  • 1,5 pot abrikozenmoes
  • 125 gram suiker
  • vanillestokje
  • ovenschaal

Hoe maak je het:


  • Snij het vanillestokje overlangs en laat het in de melk meekoken.
  • Verwijder het vanillestokje en laat de melk afkoelen.
  • Bestrijk de sneden oud brood met abrikozenmoes en druk ze samen.
  • Klop de eieren en de suiker luchtig en voeg bij de melk, klop even door.
  • Giet het mengsel over het brood
  • Leg enkele klontjes boter boven op het brood
  • Zet een half uurtje in de oven op 175°c. *

* check even of het gaar is. Ik hou er niet van wanneer het nog nat is vanbinnen. Mijn broer vindt dat dan weer het lekkerste.

* Bij het originele recept giet je voor het melk-eimengsel nog 2 eetlepels rum erover en werk je af met 100 gr amandelschilfers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smakelijk!

door Ellen

Follow our blog on bloglovin!

Advertenties

5 gedachtes over “Ode aan mijn moeder: Zoete gegratineerde broodschotel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s