Indoor wintermoestuintje

IMG_7434

Ik vind het heerlijk om op mijn klein dakterrasje bezig te zijn met mijn plantjes. Het zijn haast allemaal eetbare planten. Enkel de winter jasmijn, de bambou (al denk ik dat je de scheuten daarvan wel zou kunnen eten) en de waterplanten van ons ini-mini vijvertjes zijn niet niet eetbaar. Ik vind het zalig om alles te zien groeien, uren kan ik kijken naar al het leven dat daar in onze mini oase zijn gang gaat. Het is voor mij een vorm van meditatie, even ben ik alles vergeten en ben ik pure rust.

Het is ook gewoon heerlijk om te snoepen van al het lekkers dat daar groeit, een peultje te plukken, het even open te breken, om dan die zalige frisse groene toverbolletjes op te eten, zo uit het vuistje. In de winter mis ik dit plekje zo, maar daar heb ik een substituut voor. Mijn kiemtorentjes: het hele jaar door kweken we onze eigen kiempjes, deze heerlijke knapperige groentjes zitten vol pit en goeds, ze geven ieder gerechtje net dat tikkeltje extra.

Vroeger kweekte ik ze altijd in glazen bokalen met een gaasdoek er over dat werd vastgehouden door een rekkertje. Tot ik op een dag in mijn lieve grootmoeder (Mamie) haar kast deze super kiemtoren tegen kwam. Ik vond hem geweldig en vertelde mijn Mamie met enorm veel enthousiasme hoe ze deze kon gebruiken. Iedereen die haar kent weet wat er nu gaat gebeuren, toen ik naar huis ging en we afscheid namen stopte ze de toren in mijn handen. Ik mocht hem hebben want ze ging hem nooit zoveel gebruiken als ik. Ik gebruik hem enorm veel, hij staat altijd op onze vensterbank en altijd als we kiempjes maken, dan denken we weer even extra aan haar.

Ondertussen heb ik 3 torentjes en gebruik ik ze alternerend om zo altijd een verse oogst te hebben. De jongens vinden het ook geweldig om de kiempjes te zien groeien en ze eten er ook best goed van. Voor hen kweek ik dan wel zachtere soorten zoals: klaver, alfalfa, munchbonen of broccoli. Zelf ben ik fan van de daikon en de mierikswortel.

Ik haal mijn kiemzaden bij De Nieuwetuin, een webwinkel waar ze enorm grote diversiteit aan zaden hebben. Ze zijn gespecialiseerd in rariteiten en vergeten groenten die je zeker niet in de gewone plantenzaak zult vinden. Het onderzoeken zeker waard. Je kan kiemtorentjes vinden bij Aveve en in het Natuurhuis in Antwerpen en Merksem, maar met wat google werk kan je ze zeker ook elders vinden.

Wat heb je nodig:

  • Kiemtoren of glazenpotten met een stuk gaasdoek en rekkertjes
  • 1 el kiemzaad per pot of schaal
  • proper water
  • een plek met veel daglicht
  • geduld

Hoe maak je het: voor de kiemtoren

  • Doe het kiemzaad in de schaaltjes
  • Hou de gestapelde schaaltjes even onder het water en spoel ze even goed af.
  • Zet ze op de plaats waar je ze wilt kweken.
  • Giet er nu nog eens water over tot ongeveer 1cm er de rand.
  • Spoel de kiemen 2 maal per dag met water af.
  • Je kiemen zijn klaar tussen de 4 a 7 dagen, soms langer dit hangt af van het soort zaad, licht en warmte.
  • Spoel ze voor gebruik rijkelijk af met water.
  • Was de schalen van je kiemtoren ook goed uit met een warm sopje, dit om bacteriën en degelijke geen kans te geven.
  • De kiemen zijn een 4 tal dagen te bewaren in de frigo, maar die van ons houden het zelden zo lang vol.

* Je kiemtoren heeft normaal onderin een opvangreservoir waar het water terecht komt, spoel deze zeker ook goed uit.

Hoe maak je het: de glazenpotjes

  • Doe het kiemzaad in de potjes
  • Knip stukjes gaas, zodat ze de opening bedekken. Zorg dat ze groot genoeg zijn, er moet toch een goeie cm over de rand hangen. Maak vast met een rekkertje.
  • Hou de potten even onder het water en spoel ze even goed af.
  • Hoe ze ondersteboven zodat het water er uit kan lekken.
  • Zet ze op de plaats waar je ze wilt kweken.
  • Spoel de kiemen 2 maal per dag met water af.
  • Zie kiemtoren

* Het is mogelijk dat je de kiempjes een nichtje moet laten weken, bij mij lukt het echter prima zonder.

Hoe eet je het:

  • Heerlijk op een toost met avocado, zout en peper
  • Gewoon zo als side dish.
  • Tussen een burger of in een pittabroodje.
  • Bij een wok schotel, in een curry als extra crunch,…

 

IMG_7439-2

 

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s