Kruimeltjesspaghetti of spaghetti a la pangrattato.

IMG_9297

Tegenwoordig noemen mijn jongens dit gerecht paardenogenspaghetti, want dat klinkt volgens hen stoerder dan kruimeltjesspaghetti. Maar dat veranderd er niets aan dat dit pastagerecht (origineel van Smitten Kitchen) een echte lifesaver  is, omdat ik altijd al de ingrediënten in huis heb en het dus lastminute in elkaar kan flansen terwijl het water van de pasta’s kookt.

Pangrattato is ook wel gekend als de “Armeluis-Parmezaan”. Het wordt gebruikt om veel gerechten dat tikkeltje extra te geven. Je kan ze ook kant en klaar kopen, maar natuurlijk is zelf gemaakt véél lekkerder. En je werkt op deze manier nog eens wat oud brood weg.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 375gr spaghetti
  • olijfolie
  • 2 el kleine kappertjes
  • Handje bladpeterselie
  • snuifje chilipeper
  • 1 geperst teentje look
  • zeste van 1 citroen
  • 8 bio eitjes
  • 1 cup broodkruim of panko
  • Blok grano padano & rasp
  • zeezout
  • olijfolie
  • 1 el ghee

Hoe maak je het:

  • Zet het water op voor te spaghetti
  • Bak het broodkruim in 2 el olijfolie met wat zout, het geperste teentje look en het snuifje chilipeper goudbruin. Blijf er bij zodat het niet aanbakt.
  • Hak de kappertjes en de peterselie fijn, doe ze in een kommetje samen met de zeste van citroen en een goeie scheut olijfolie.
  • Kook de spaghetti volgens de verpakking in een ruime pot met gezouten water. Neem een beetje van het kookvocht, ongeveer 2 el, uit de pot.
  • Giet de spaghetti af, doe ze terug in de pot. Doe er een scheut olijfolie bij en het kookvocht. Ik spoel mijn pasta’s nooit af met koud water en doe ook nooit olie in het kookwater. Zo heb ik het altijd geleerd, maar dankzij het kookvocht zal mijn pasta nooit plakken.
  • Neem een grote pan, zet ze op het vuur en laat er de ghee in smelten.
  • Wanneer de pan heet is doe je er de eitjes in. Door de ghee en de hitte krijgen je spiegeleitjes een lekkere krokante onderkant, stolt het eiwit goed ( ik houd niet van het glibberige snot) en blijft je dooier lekker lopend. Blijf er bij want het gaat snel.

* Je kan ineens een voorraadje maken van de pangrattato. Goed luchtdicht bewaart blijft het wel even goed. En het is ook nog eens super lekker in de soep.

Hoe eet je het:

  • Wij zetten alle verschillende elementen apart op tafel: de kappertjes-mengeling, de kruimeltjes, de blok Grano Padano, de spaghetti en de spiegeleitjes. Iedereen maakt dan zijn eigen samenstelling. De eitjes komen als laatste boven op de pasta’s, wanneer je deze aansnijdt loopt het eigeel heerlijk over de spaghetti.
  • Zijn er geen kids in huis dan kan je natuurlijk de spaghetti en de kappertjes-mengeling reeds in de pot vermengen.

 

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s