Zuurdesembrood bakken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na 7 dagen is het dan zover, je zuurdesem is klaar voor gebruik.

Een zuurdesembrood bakken vraagt tijd, gewoon al omdat het veel minder snel rijst dan gist. Ook heeft het wat meer liefde nodig.
Maar het vraagt ook wat oefening. Ik had pas bij poging 5 een goed brood. Een beetje langer rijzen dan in het recept stond, 10 minuten langer in de oven, enz… het is wat uitzoeken geweest. Desembrood is wat afhankelijk van factoren die bij iedereen wat anders zijn. Hoe actief is je desem, hoe kort na het verversen gebruik je hem, hoe warm is het in huis, hoe is je meel, enz… Het is minder exact.

Ik zal nu dus het recept geven dat ik gebruik maar het kan zijn dat het bij jou wat langer of korter moet. Het is ook allemaal een kwestie van smaak en dus uitproberen.
Ik heb niet graag een zwaar vochtig brood, misschien jij wel.

Het is door het zuurdesembrood bakken dat ik bij Levine Van Doorne terecht ben gekomen. Eindelijk een duidelijk recept, en heldere uitleg.
Ik maak meestal een volkoren brood, het originele recept staat hier.

Het blijft voor mij telkens magisch dat je zoiets moois en lekkers kunt maken met enkel meel, water en zout.

Wat heb je nodig:

Voordeeg:

  • 127 gram desem (100% hydratatie)
  • 170 gram water (lauw)
  • 170 gram volkorenmeel
  • 2,9 gram zout

deeg:

  • voordeeg
  • 142 gram water (lauw)
  • 311 gram volkorenmeel
  • 7 gram zout

Hoe maak je het:

maak het voordeeg de avond van tevoren:

  • meng desem, water, meel en zout.
  • Laat afgedekt op kamertemperatuur staan (10 tot 12 uur)
  • Meng alles voor het deeg en laat 10 minuten afgedekt rusten.
  • Kneed daarna in 10 minuten tot een soepel deeg (dit kan ook met de hand!).
  • Doe het deeg in een ingevette kom (met zonnebloemolie) en laat nu ongeveer 3 uur rijzen.

Eerste rijs:

  • In deze drie uur ga je je deeg om de 30 minuten even uitrekken en vouwen. Hoe je dat doet zie je in dit filmpje.
  • Je doet dit na 30, 60, 90 en 120 minuten. Laat het daarna nog 60 minuten rijzen.
  • Stort het deeg om een licht ingevette ondergrond en druk de lucht er uit. Bol het deeg licht op en laat 20 minuten afgedekt rusten.
  • Bol je deeg nu wat steviger op en leg je deeg met de naad naar boven in een rijsmandje. Als je geen rijsmandje hebt kun je het ook om een omgekeerde bakplaat laten rijzen (op een bakpapier!) en daar dan ook op bakken, dan leg je de naad onderaan.

Tweede rijs:

  • Laat het deeg 90 minuten afgedekt rijzen (ik doe 2 uur). Het deeg is voldoende gerezen wanneer het langzaam terug veert als je er met een vinger in drukt.
  • Verwarm de oven voor op 230°c
  • Zet een braadslee vanonder in de oven

Bakken:

  • Stort je deeg voorzichtig op een omgekeerde bakplaat met een bakpapier op.
  • Snij het deeg met een scherp mes in en zet in de oven. Giet 2dl water in de braadslee
    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Net uit het rijsmandje – ingesneden (dit is een desembrood met cranberry’s)
  • Bak het 20 minuten op 230°c en verlaag dan de temperatuur naar 200°c, haal de braadslee uit de oven en trek het bakpapier onder je brood uit. (onder-bovenwarmte)
  • Bak het brood nog 30 a 35 minuten. (origineel recept zegt 20 minuten, ik doe dus wat langer)
  • Laat je brood volledig afkoelen voor je het gaat aansnijden.
  • Smakelijk!Heerlijk met wat boter, honing, kaas, zalm, avocado, enz…

Door Ellen

Follow our blog on blog lovin!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s