Pittige zwarte bonen met look

Ik ben helemaal fan van zwarte bonen. Ze zijn zo lekker veelzijdig en hun kleur steelt na de smaak altijd de show. Ze zouden ook nog eens super gezond zijn. Door hun zwarte kleur zitten ze vol met antioxidanten en ze zijn rijk aan magnesium, foliumzuur en thiamine. Ook bevatten ze veel vezels en eiwitten waardoor ze prima vleesvervangers zijn. Dus weer een win-win.

De basis van dit receptje komt van mijn tante Manou, een zus van mijn moeder. Familie is een belangrijke invloed voor mijn keuken, veel van de klassiekers zijn receptjes die we doorgeven en dan natuurlijk ook wel weer een beetje naar onze eigen hand leggen. Vaak omdat het receptje snel-snel is op geschreven en we het handschrift niet meer kunnen ontcijferen of omdat er gewoon een stukje ontbreekt… Ooit hebben we met de hele familie een receptenboekje samengesteld voor ons Mamie, bestaande uit al onze favoriete gerechtjes, van iedereen stond er eentje in. Nu ik er aan denk, het is vast tijd voor een update.

Terug naar dit receptje, het is echt weer easy-peasy. Je hebt alleen wat tijd nodig en je moet het van te voren plannen, want de bonen moet 8 uur weken. Het volgt een beetje het princiepe van risotto, waarbij je steeds een beetje vloeistof toevoegt.

Deze boontjes zijn een heerlijke side dish, je kan ze ook lekker tussen een pita-broodje doen of koud bij een salade. Mogelijkheden genoeg.

Wat heb je nodig:

  • ½ cup zwarte bonen
  • 1 cup kippenbouillon
  • 1 kl ghee of olijfolie
  • zeezout
  • snuif chilipeper
  • 2 teentjes look
  • 1 of 2 laurierbladjes
  • enkele takjes tijm, liefst vers.
  • Vers takje rozemarijn
  • Handje verse platte peterselie.
  • Kookpotje met deksel

 

Hoe maak je het:

  • Doe de droge bonen in kom met ruim water. Laat deze 8 uur weken. Mijn jongens vinden het fascinerend hoe het water dan een donkere nachtblauwe kleur krijgt.
  • Giet de bonen af en spoel ze even goed af.
  • Snij de teentjes look in schijfjes.
  • Doe de ghee in de pan en fruit de teentjes look, samen met een snuifje chilipeper, de tijm, de laurier en rozemarijn kort aan.
  • Voeg de bonen toe en fruit ze kort.
  • Voeg er dan net genoeg bouillon bij tot ze net onder staan.
  • Laat de bonen op een laag vuurtje het vocht opnemen. Voeg net als bij risotto weer een beetje bouillon toe. Heb je wat bouillon te kort omdat je bonen veel vocht opnemen, dan kan je gerust ook wat water gebruiken, de smaak zit dan toch al in de bonen.
  • Herhaal het proces tot ze gaar zijn. Zet het vuur af en laat ze nog een 5 tal minuutjes rusten met het deksel op de pot.
  • Proef en kruidt bij indien nodig.
  • Voeg de peterselie toe en serveer.

* Zijn je bonen geweekt, maar kan je ze niet direct prepareren, geen stress, na het afspoelen kan je ze nog wel een dag of twee in een goed sluitende pot bewaren in de koelkast.

* Eens klaar gemaakt kan je ze een aantal dagen bewaren in de koelkast.

Door Chloë

Follow our blog on blog lovin!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s