Taboulé de Bibracte

 

IMG_0156-2

Dit gerechtje is een reissouvenir van een avontuurlijke vakantie in de prachtige Franse streek Le Morvan, een natuurreservaat in Bourgonge. We dachten het ons die zomer gemakkelijk te maken en hadden een gemeubelde tent gehuurd op een natuurcamping. Het doel van deze vakantie was om helemaal tot rust te komen. Maar bij aankomst begon het al te regenen en het is gewoon gedurende ons hele verblijf (bijna) niet gestopt. Daar zit je dan mooi in een tent met twee jonge kinderen. We leefde in onze laarzen en regenjassen en maakte de mooiste mistige regenwandelingen die maar kunt in denken. We probeerden er het beste van te maken, maar na 5 dagen regen en nog eens 5 dagen alleen regen in het verschiet, hebben we toch de knoop door gehakt en zijn we op een record tijd ingepakt en naar huis gereden. De druppel was dat we al onze kookvuurtjes moesten laten branden om toch een beetje warmte te krijgen in de tent.

IMG_2320

Een van die prachtige wandelingen was naar Bibracte, de ruïnes van een Gallische vestingstad, op Mont Beuvray. Daar is een restaurantje waar je op echte gallische wijze kunt eten en omdat we wederom eens moesten schuilen voor een stortbui,hebben we daar genoten van heerlijke gerechtjes. De taboulé was gewoon zalig en natuurlijk moest ik deze eens thuisgekomen direct namaken. Het is me aardig gelukt, maar je weet hoe dit gaat, er zijn enkele persoonlijke toetsjes in geslopen die onze gallische vriend niet in huis zou hebben. Zo verving ik de gedroogde pruimen door medjoul dadels, en voegde ik rode quinoa en fetakaas aan het recept toe. Het pittige van de feta past perfect bij het zoete van de dadels en het frisse van de munt.

Wat heb je nodig:

  • 1 cup couscous
  • ½ cup Puy-linzen
  • ½ cup rode quinoa
  • 8 medjoul dadels
  • Bussel verse munt
  • Bussel rucola (+/- 60gr)
  • Zeezout
  • Cayennepeper
  • 200 gr Fetakaas
  • 2 teentjes look
  • 1 of 2 laurierbladjes

 Hoe maak je het:

  • Maak de couscous klaar zoals de verpakking het voorschrijft. Gebruik hiervoor al licht gezouten water.
  • Kook de Puy linzen samen met de laurierblaadjes tot ze al dente zijn. Bij mij is dat ongeveer 15 min. Vaak zijn linzen, bij het volgen van de kooktijden op de verpakking, te fel doorgekookt en vormen ze soms een papje. Ik doe er dus altijd een 5 tal minuutjes af. Proef eventjes, voor je ze van het vuur haalt.
  • Kook ook Quinoa tot ze al dente is, ook hier willen we zeker geen papje. Volg de instructies van de verpakking en doe er een 5 tal minuten af.
  • Doe de couscous, de linzen en de quinoa in een grote kom en laat afkoelen. Ze zullen zo ook nog lichtjes verder garen.
  • Neem nu de foodprocessor, doe er de teentjes look, een snuif zout, een snuif cayennepeper , 4 el olijfolie en de munt in. Mix alles tot een lopende gladde massa. Voeg indien nodig een beetje extra olijfolie toe.
  • Schep de muntsaus door de couscousmengeling.
  • Ontpit de dadels en snij ze in stukjes. Controleer de dadels wel steeds even, want soms zit er een verrassing bij de pit. Voeg de stukjes dadel bij de couscousmengeling.
  • Laat alles 30 min afkoelen in de koelkast.
  • Neem de rucola en scheur deze in brute stukken, meng deze door de couscous.
  • Breek de fetakaas in stukjes en meng ook deze door de couscous.
  • Proef en kruidt bij indien nodig.
  • Heerlijk slaatje als bijgerecht of hoofdmaal.

IMG_0147

Door Chloë

Follow our blog on blog lovin!

Advertenties

2 gedachtes over “Taboulé de Bibracte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s