Waterkefir

IMG_4978
Iedereen heeft zwaktes, guilty pleasures zeg maar. De ene al wat meer dan de andere.
Een van mijn (weinige 😉 ?) zwaktes is light frisdrank. Zo ongezond! Ongezonder dan de suiker-variant en toch, ik kan het niet laten.
Zeker wanneer ik op m’n lijn probeer te letten is zo’n glaasje frisdrank een kleine traktatie, zonder kcal.

Toen hoorde ik van een goede vriendin veel lovende dingen over ‘waterkefir’.
Dit zou mega lekker zijn, fris, gesmaakt door kinderen en vooral ook nog eens erg gezond!
En dus een perfect alternatief voor de kleine traktatie aan mezelf.

Wat is waterkefir?

Het zijn korrels waar je een licht bruisende drank mee kan maken.
De waterkefir-korrels zien er uit als kristallen, ze zijn wit, doorschijnend en hoekig van vorm. Deze korrels bestaan onder andere uit melkzuurbacterien en gistcellen.

Waterkefir is een gezonde, probiotische drank die rijk is aan vitamines, anti-oxidanten en zeer veel goede bacteriën.
Het werkt ondersteunend voor de stofwisseling en is het goed voor de darmflora. De waterkefir is een beetje vergelijkbaar met probiotische drankjes zoals Yakult. Het verschil met het laatst genoemde drankje is dat de waterkefir veel meer verschillende soorten goede bacterieen bevat en deze er ook nog eens in hogere mate in aanwezig zijn.

Dus van zoveel goeds wordt een mens toch een beetje benieuwd? Dus bij m’n vriendin Kim 100 gram korrels gaan oppikken en aan de slag ermee.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram kerfirkorrels*
  • 50-80 gram biologische* rietsuiker
  • 2 gedroogde biologische* vijgen
  • een halve of hele biologische* citroen
  • 1 liter kraantjeswater
  • grote weckpot
  • plastieken zeef (van metaal gaan de korrels kapot)

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten samen in de weckpot.
  • Je kan de pot helemaal sluiten of het deksel gewoon erop leggen. Ik sluit men pot helemaal en doe hem soms eens open om de druk eraf te laten.
    Je kefir gaat meer bruisen met de pot dicht.
  • Laat je pot ongeveer 48u staan op het aanrecht, roer of zwenk zo nu en dan voorzichtig. Na een tijdje stijgt het koolzuur in de drank en zie je korrels opborrelen. Mooi om te zien!
  • Na 48u is je drank klaar. Vis de vijgen en de citroen uit je pot.
  • Zet je zeef boven een kan en pers de citroen goed uit.
  • Giet nu de rest van je drank door je zeef in de kan.
  • Bewaar in een gesloten fles in de koelkast.

*dit is het meest traditionele kefir-recept. We zullen er zeker nog variaties op delen.

* Biologisch is in deze bereiding wel noodzakelijk. De korrels zijn erg fragiel en zullen minder actief worden of zelfs kapot gaan door de verontreiniging op niet-biologische producten.

*Kefirkorrels zijn niet direct te koop in de winkel. Je kan wel altijd 100 gram krijgen van mij of Chloë. Ook online ben ik het al te koop tegengekomen.

De korrels ‘eten’ als het ware de suiker op waardoor dit een zoete drank is zonder de nadelen van suiker.
Kefirkorrels leven. Groeien dus aan. Nadat je je eerste drank ‘geoogst’ hebt heb je dus meer dan 100 gram en kun je 1,5 liter maken. Na een tijdje heb je zoveel dat je kunt gaan uitdelen.

Meer info over kefir vind je hier.

Santé!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Door Ellen

Follow our blog on bloglovin!

 

Advertenties

6 gedachtes over “Waterkefir

  1. Vraagje: Ik heb net de kefirkorrels afgegoten. Omdat we weg zijn kan ik pas over 5 dagen nieuwe kefir maken. Hoe hou ik de korrels levend? Momenteel staan ze in de ijskast in een goed afgesloten pot. Ik heb er water aan toegevoegd zodat ze net onder staan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s