Chili con carne

Arend

Dit jaar hadden we ons eerste lentefeest. Wat vliegt toch de tijd, het lijkt echt nog gisteren dat ik na een stevige portie noeste arbeid onze Arend op de wereld zette. Nu is hij acht en verdiende hij een echt groeifeest. De genodigden werd door zoonlief zorgvuldig uitgekozen en de uitnodigingen gingen de deur uit. Haast iedereen kon komen en dus moesten we onze plannen een beetje herzien, want een BBQ voor meer dan honderd man, dat leek ons toch niet zo relax. De keuze viel al snel op de chili con carne, een klassieker bij (familie)feesten door zijn hartverwarmende pit en zijn gezellige eenvoud. Je kan het op voorhand maken, vlak voor het opdienen opwarmen en serveren met een aantal side-diches zoals: een salsa, guacamole, zure room, taco’s, geraspte kaas…

 

 

Wat heb je nodig: voor een grote pot van ongeveer 9l

  • 1 kg rode paprika geschild en in stukjes
  • 500 gr ajuin in stukjes
  • 1 stevige bussel verse koriander.
  • 4 teentjes look
  • 1 kg gehakt
  • grof zeezout
  • 3 blikken gepelde tomaten in blik ( netto gewicht: 800gr)
  • 140 gr tomatenpuree
  • 1 kl komijnzaad
  • 1 kl venkelzaad
  • 1 kl korianderzaad
  • 1 kl cacaopoeder
  • 3 kruidnagels
  • ½ kl kaneel
  • ½ kl Kurkuma
  • ½ kl cayennepeper
  • 1 el suiker
  • 4 blikken rode bonen
  • 1 ½ blik Mais
  • 2 el ghee

Hoe maak je het:

  • Doe alle kruiden (behalve de cacao) en een goede snuif grof zeezout* in de vijzel en maal fijn tot een poeder.
  • Bak het gehakt aan in de ghee. Doe dit desnoods in 2 a 3 keer, je wilt het vlees niet koken maar lekker bruinen.
  • Voeg de kruiden bij het gehakt. Laat ze even mee bakken, zo komen de smaken goed vrij.
  • Snij de steeltjes van de verse koriander fijn en doe deze samen met de ajuin en paprika bij het vlees. Laat alles even goed aanstoven.
  • Voeg de tomatenpuree toe, roer alles weer even goed door.
  • Open de tomaten in blik. Zijn het nog heel, ga dan even met een keukenmes door het blik zodat je de tomaten versnijdt en giet ze bij het vlees.
  • Vul een anderhalf blik met water en voeg deze bij de saus.
  • Voeg de cacao, de suiker en een snuif zout* toe.
  • Laat alles nu ongeveer 40 min zachtjes pruttelen. Je wilt dat de paprika mooi gaar is.
  • Giet de bonen en mais af en voeg ze bij de saus.
  • Laat alles nog eens goed opwarmen, maar niet meer koken.
  • Snij het blad van de verse koriander grof en voeg 2/3 bij de saus.
  • Proef, en kruid even bij.
  • Serveer met nog wat extra verse koriander, wat tabasco naar smaak, zure room en cheddar kaas.

* Grof zeezout helpt de vijzel bij het malen.

* Deze chili is niet te heet. Met wat tabasco kan iedereen het naar wils upspicen.

* Voor mij hangt de hoeveelheid zout sterk af van het soort gehakt dat je gebruik. Sommige slagers kruiden hun gehakt best stevig met zout. Dus proef en pas aan naar jouw eigen smaak. Zout kan je altijd later naar wens toevoegen, maar er terug uithalen, dat is moeilijker.

IMG_5280

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

 

 

Advertenties

3 gedachtes over “Chili con carne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s