Gravad Lax

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een toppertje van jewelste, deze gravad lax!

‘Gravad’ is Zweeds voor ‘graf’, lax betekent ‘zalm’. Ingegraven zalm dus. Vroeger werd dit vooral in het noorden vaak gedaan om voedsel te bewaren. Sommige zelfs maanden, waardoor je een soort vispap krijgt, maar dat gaat voor mij wat te ver.
Deze klassieker is na 4 dagen klaar. Je zalm wordt dus gepekeld.

Dit gerecht is een schot in de roos bij een brunch, als voorgerecht, als hapje, noem maar op. Vol van smaak, heerlijk eenvoudig. Een typevoorbeeld van ‘less is more’.

Dit weekend hier nog op de menu, en vele van de feestvierders vroegen het recept. Hier is het dus ;).

Wat heb je nodig:

  • Een halve rauwe zalm, mét vel.*
  • 5 eetlepels grof gemalen zwarte peper
  • 5 eetlepels grof zeezout
  • een bos dille
  • een ovenschaal groot genoeg voor je zalm
  • huishoudfolie, groot genoeg om je zalm te bedekken
  • een zwaar gewicht

*halveer gerust de hoeveelheden indien je met minder bent

hoe maak je het:

  • bedek je schaal met huishoudfolie en leg je zalm er bovenop
  • Meng je zout en peper samen
  • Bedek je zalm met het kruidenmengsel
  • Leg de dille erboven op
  • Klap je folie toe
  • Zet een andere schaal boven op je zalm en zet daar een zwaar gewicht in.
  • Het vocht wordt zo uit je zalm geperst
  • Zet 4 dagen in de koelkast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
De afwerking:

na 4 dagen haal je je zalm uit de koelkast.

Verwijder alle kruiden en snij je zalm in dunne plakjes.

Heerlijk met wit toast brood, zuurdesem brood en wat boter. Besprenkel je zalm nog met wat citroen en wat verse dille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het geweldige recept vond ik hier!
Nu kwam ik onlangs nog een recept tegen waar ook suiker werd gebruikt. Dat probeer ik volgende keer ook eens.

Smakelijk!!

Door Ellen

Follow our blog on bloglovin!

Advertenties

3 gedachtes over “Gravad Lax

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s