Hannes zijn favoriete brood: Wit speltbrood met desem

FullSizeRender

De titel zegt het al: hier maak ik Hannes echt heel erg blij mee.

Schijnbaar ben ik ‘de beste mama van de wereld’ op de dagen dat dit brood op tafel verschijnt. Ik geef de tip maar mee, je doet er mee wat je wil.
Aangezien het me maar saai lijkt voor de kinderen om élke dag ‘de beste mama van de wereld’ te hebben wissel ik vaak af.

Maar deze topper staat toch elke week eens op tafel. Vaak in het weekend en dat brood is dan in één maaltijd op. (dus niet alleen de kinderen vinden dit lekker)

Wat heb je nodig:

  • 250 gr actieve* desem op basis van speltbloem*
  • 365 gr speltbloem*
  • 2 eierdooiers
  • 1 ei
  • 80 gr volle melk (lauwwarm)
  • 4 gr droge gist
  • 8 gr zout
  • 30 gr honing of agavesiroop
  • 35 gr zonnebloemolie
  • 2 kleine bakblikken van ongeveer 20cm op 8cm

Hoe je desem maakt vind je hier. In dit recept heb ik de desem 2 keer ververst met speltbloem i.p.v met roggemeel. Desem op basis van bloem is minder zuur dan desem op basis van meel.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je desem is actief genoeg om te bakken wanneer hij nog aan het stijgen is. Mijn desem verdriedubbeld meestal dus ik bak ermee wanneer hij dik verdubbeld is. Dit duurt in de zomer maar 3 uurtjes na het verversen.

Hoe maak je het:

  • Doe je desem, bloem, eierdooiers, ei, melk en gist in de kom van je standmixer.
  • Meng 3 minuten
  • Voeg nu de honing, zonnebloemolie en zout toe
  • Meng zo’n 10 – 15 minuten
  • Het deeg is goed gekneed wanneer je er een vliesje van kunt trekken zoals op de foto
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eerste rijs:

  • Vet een grote kom in met wat zonnebloemolie
  • Stort het deeg in de kom en dek af met ingevet plastiek folie of een vochtige doek
  • Laat in 60 minuten verdubbelen in volume

Vormen:

  • Stort je deeg op een met zonnebloemolie ingevette ondergrond
  • Deel je deeg in twee gelijke delen
  • Duw zachtjes de lucht er wat uit
  • Maak er twee bolletjes van
  • Laat 20 minuten rusten onder je folie of vochtige doek
  • Rol je deeg tot een rechthoek even breed als je bakblik
  • Rol je deeg op en duw de naden toe.
  • leg het met de naad naar beneden in het blik.

Tweede rijs:

  • Laat je deeg afgedekt in je blik 60 minuten rijzen
  • Verwarm je oven voor op 180°c
  • bestrijk je broden met wat losgeklopt eiwit
  • Bak 35 mintuten

Je kan er ook 1 prachtig vlechtbrood van maken:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Deel je deeg dan in 6 gelijke delen i.p.v in twee delen
  • Laat 20 minuten rusten
  • Rol elk bolletje in een klein rechthoekje en rol op, duw de naad toe
  • Rol ze allemaal even lang uit tot ongeveer 30 cm. Doe dit in een paar keren. Je deeg veert steeds wat terug, laat dan even rusten en rol aan de volgende streng
  • Vlecht daarna je brood als volgt:

leg de zes strengen naast elkaar en knijp de bovenkant van de strengen bij elkaar
FullSizeRender

verplaats de 2e streng van recht helemaal naar links
verplaats de rechterstreng over de 2 strengen links daarvan = in het midden
verplaats de 2e streng van links helemaal naar rechts
verplaats de linkerstreng over de 2 strengen rechts daarvan = in het midden

Herhaal deze stappen tot het hele brood gevlochten is. Knijp de onderkant en de bovenkant bij elkaar en vouw de uiteindes onder de vlecht.

Dit recept heb ik van de schitterende workshop van Levine van Doorne.
Bak je graag brood? Dan is haar boek ‘brood uit eigen oven’ een absolute aanrader.

Smakelijk!

Door Ellen

Follow our blog on bloglovin!

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Hannes zijn favoriete brood: Wit speltbrood met desem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s