De saus van Lady and the Tramp.

FullSizeRender-3

Deze zomer hebben wij heerlijk genoten van wat offline tijd in onze Ardennen. De natuur is er zo prachtig en het is er echt rustig, het was echt een zalige gezinsvakantie, helemaal in het teken van de Ourthe. Het enige wat mijn jongens misten was een goeie portie spaghetti met balletjes a.k.a. de saus van Lady and the Tramp. Ze misten het zo erg dat er zelf enkele traantjes werden om gelaten. Maar ik had er gewoon niet het nodige materiaal voor, dus moesten ze wachten tot we thuis waren en dan zou ik zeker hun favoriete kostje maken.

Bij het maken van de voorbereidingen besefte ik dat dit receptje nog niet op de blog staat. Zonde want als er een gerecht waarmee ik altijd scoor bij mijn mannen, dan is het dus deze.

Het bevat veel verborgen groentjes en is heel simpel, er kruipt enkel wat tijd in het rollen van de balletjes die zo groot zijn als een medium knikker ( zet dus gerust wat extra werkkrachten aan het rollen)

Ik maak dit steeds in ’t groot, lekker voor de vriezer en handig op drukke weekdagen.
Na een drukke, intensieve eerste schooldag kon ik gisteren in een handomdraai een heerlijke pot comfort food op tafel toveren.

Wat heb je nodig voor de balletjes:

  • 1kg gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 hand vers geraspte parmezaanse kaas
  • 1 geperst teentje look
  • ongeveer 1 el gedroogde oregano  ( beetje op’t gevoel en naar smaak)
  • ongeveer 6 el broodkruim – ik gebruik griesmeel of semolina ( het is een beetje op ’t gevoel , je gehakt mag niet te nat en te droog zijn)
  • zout naar smaak – maar ik heb vaak reeds gekruid gehakt van de beenhouwer en doe er dus geen zout meer bij.

Wat heb je nodig voor de saus:

  • 1ui
  • 2 tenen look
  • 5 wortels
  • 1 halve venkelknol
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde venkel
  • laurierblad
  • olijf olie – geen extra vierge
  • 2 liter of 4 pakjes tomaten passata
  • 1 el ahornsiroop
  • 125 gr mascarpone
  • zout en cayennepeper

Hoe maak je de balletjes:

  • Doe alles is een kom en meng tot een mooie egale massa.
  • Rol de balletjes van 1 à 2 cm diameter ( het is leuk om kleine balletjes te hebben ) en leg deze op enkele bakplaten.

Hoe maak je de saus:

  • Hak de ui, de knoflook, de wortels, de venkelknol, de oregano, en venkel fijn met de foodprocessor.
  • Verhit olijfolie in een diepe en wijde pan.
  • Doe het groente papje er in en fruit ongeveer 10 min op een zacht vuurtje – geen kleur geven enkel zacht laten worden
  • Doe er al de passata bij en ongeveer 4dl koud water.
  • Voeg de ahornsiroop, het laurierblad en wat zout en cayennepeper toe… laat het rustig 10 min sudderen.
  • Voeg nu de mascarpone toe, en roer de saus met een garde tot een egale roze saus… soms gebruik ik de staaf mixer maar vis dan eerst het blaadje laurier er uit.
  • Voeg nu één voor één de balletjes toe aan de saus. LET OP niet roeren. Schud zachtjes met de pot zodat de balletjes onder zijn.
  • Laat weer 10 min sudderen.
  • De balletjes geven nu ook weer extra smaak aan de saus… proef en kijk wat je nog moet toevoegen.
  • Klaar is Kees!!

Serveer met cappellini’s of spaghetti, extra Parmezaanse kaas en voor wie wil verse basilicum.

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

Advertenties

2 gedachtes over “De saus van Lady and the Tramp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s