Tomatenrisotto uit de oven met tonijn en courgette.

fullsizerender-3

Wij eten graag vis en daar hoort ook tonijn bij. Mijn jongens zijn helemaal verlekkerd op de versie uit blik. Maar omdat de tonijn een bedreigde diersoort is en het vangen er van niet zo diervriendelijk gebeurd, hebben we jaren gekozen voor een alternatief: de makreel. Deze vis uit blik is ook heel lekker, gezond en veelzijdig. Maar nu kwam ik een tijd geleden in onze plaatselijke Albert Heijn, Ali’s tonijn tegen. Deze is met de hengel gevangen waarbij ze dus enkel de juiste vis bijhouden en niet aan overbevissing doen. Dit blikje draagt dus ook het MSC label voor duurzame visvangst. Meer hierover kan je lezen bij fish-tales. Je betaalt er wel wat meer voor, maar dat is voor ons oké. En sinds deze vondst staat er bij ons weer nu en dan tonijn op het menu zoals deze risotto.

Ik houd van risotto, maar heb niet altijd tijd om minuten lang te staan roeren… en dat is voor een lekkere risotto ook echt niet nodig. Ik maak mijn risotto in een stevige gietijzeren pot en laat de oven al het werk doen. Ondertussen kan ik mijn aandacht schenken aan andere dingen zoals het huiswerk van de kids. Een echte winner dus.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 gietijzeren kookpot met deksel à la Creuset, Straub of Combekk
  • 1 fijngesneden ajuin
  • 1 geperst teentje look
  • 500 ml passata. Uit de fles of kies voor deze zelfgemaakte of deze.
  • 375 ml kippen/groentebouillon
  • 2 medium courgettes in grote stukken gesneden (zo kunnen de niet liefhebbers ze er makkelijk uit vissen)
  • 2 laurierblaadjes
  • 180 risottorijst
  • ghee
  • 2 blikjes tonijn van 160gr (in olie)
  • Zeezout
  • Snuif cayennepeper
  • Mini snuif kaneel (past super bij tonijn)
  • 1 hand bladpeterselie versneden
  • 1 hand geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200°
  • Zet de pot op het vuur. Doe er een lepeltje ghee in en fruit de ajuin en de look met een snuifje zeezout.
  • Voeg de risottorijst toe. Roer enkele minituutjes.
  • Voeg de bouillon toe en roer.
  • Voeg de passata, het snuifje cayennepeper, een mini snuifje kaneel en de laurierblaadjes toe en roer.
  • Voeg de uitgelekte tonijn en de courgetten toe.
  • Laat alles even tot het kookpunt komen en stop de pot met het deksel erop in de oven.
  • Wacht 25 minuten.
  • Haal de pot uit de oven en roer de Parmezaanse kaas er door.
  • Laat nog 5 minuten rusten
  • Serveer met verse bladpeterselie en een pittige salade.

 

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

Advertenties

Een gedachte over “Tomatenrisotto uit de oven met tonijn en courgette.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s