Over Lemoncurd kan ik echt lyrisch worden. L.e.m.o.n. c.u.r.d. het woord alleen al klinkt zalig vind ik. Toch mooier en lekkerder dan ‘citroenpudding’. En het woord ‘pudding’ is veel te banaal voor ‘lemon curd’
Die kleur, die glanzende egale tekstuur en dan die smaak, zoet en zuur. Heerlijk!
Wanneer ik een pot maak sluit ik echt mijn ogen bij die eerste hap…. puur genieten.
Nu hoor ik je denken ‘waarvoor heb je lemon curd nodig’?
1. om zo uit te lepelen
2. cheescake!
3. op scones of cupcakes
4. als taartvulling
5. op je brood
….
Kortom: niets zo troostend als een pot lemon curd in je koelkast.
Wat heb je nodig voor ongeveer 400 gram curd:
- 2 bio-citroenen, rasp en schil
- 125 gram roomboter
- 200 gram fijne suiker
- 2 eieren
Hoe maak je het:
- Rasp en pers je citroenen
- Smelt de boter, suiker en rasp au-bain-marie
- Als alles goed gemengd is voeg dan het citroensap toe
- Haal je mengsel van het vuur en laat even afkoelen
- Klop ondertussen de eieren los en voeg geleidelijk toe onder constant roeren
- Zet nu terug op het vuur (au-bain-marie) en blijf rustig roeren tot het dikker wordt (dit duurt ongeveer 15 minuutjes)
- Giet je curd door een zeef en daarna in een glazen pot
- Zet in de koelkast. Je zult zien dat het dan pas echt begint op te stijven.
Je zult geen spijt hebben van dit recept! dat beloof ik!
Door Ellen
Ik weet nog dat na één van jullie huisruils, er een pot lemon curd overbleef. Jouw moeder vond het maar niks, en ik geloof dat ik het mocht hebben!
LikeLike
Haha! Dat kan ik me voorstellen! Ze zei altijd citroenzeste uit een recept te halen want dat is niet lekker.
Ze moest eens weten hoeveel citroenzeste hier in gebak en andere dingen terecht komt nu
LikeLike
Hoe lang kan je dat bewaren?
LikeLike
Maximum twee weken
LikeLike