Paté van shii-take paddestoelen, heerlijk veggie voor bij de aperitief.

img_4114-1

Ik ben een echte paté-fan, altijd al geweest ook toen ik nog vegetarisch door het leven ging. Deze paté van shii-take paddestoelen is een heerlijk alternatief voor het vlees. Dankzij de vlezige paddestoelen is hij even bevredigend qua smaak als textuur.

Heerlijk tijdens de feestdagen als voorgerecht in kleinere individuele ramakins, of tijdens de aperitief op wat toast. Maar tijdens het jaar ook gewoon de max als spread op de boterham.

Wat heb je nodig:

  • 500 gr verse Shii-take*
  • 1 dikke teen look of 2 kleinere
  • 2 el mosterdpoeder
  • 1tl cayennepeper
  • 1 tl grof zeezout
  • 50 cl Noilly Prat (droge vermout)*
  • 200 gr boter
  • olijfolie
  • propere pot(jes)

* Mijn all-time favourite en een klassieker voor in de keuken, het geeft vele gerechtjes net dat tikkeltje meer. Maar is ook de basis voor een lekkere dry-martini.

* Vind je geen verse shii-take dan kan je ook kastanjechampignons gebruiken. Boleten zijn ook zalig en hun textuur staat dichter bij de shii-take maar zijn vast nog moeilijker te vinden.

 Hoe maak je het:

  • Kuis en snij de paddestoelen in stukken.
  • Fruit ze samen met de fijn gesnipperde look in een grote pan. Voeg er het zout en de cayennepeper bij. Het mag best pittig zijn want eens afgekoeld worden de smaken iets zachter.
  • Zijn de paddestoelen gaar, stop ze dan in de foodprocessor en mix ze goed door elkaar.
  • Voeg nu 100 gr boter toe en mix alles tot een gladde massa*
  • Proef en kruid indien nodig bij met cayennepeper en zout.
  • Stop de paté in je propere pot.
  • Maak de geklaarde boter, gebruik hiervoor de overige boter. En giet deze voorzichtig boven op de paté.
  • Laat alles nu afkoelen tot de boter is gestold.
  • Ik denk dat hij ongeveer een week of twee in koelkast kan bewaard worden, maar ook dit is bij ons dan al lang op.
  • Enjoy!

* Er mogen nog enkele fijne stukjes in zitten, dit hangt wat af van jouw mixer en smaak. Ik vind wat fijne brokjes best lekker.

img_4116

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s