Hartverwarmende Kaassoufflé

souffle

Wij zijn hier thuis echte kaaslovers. Een kaasschotel, een goeie kaasfondue, raclette, kaaskrokketjes, een pasta met royaal wat kaas, daar kan je altijd ons altijd mee plezieren. Gesmolten kaas heeft voor mij iets hartverwarmend, het geeft me een heerlijk geborgen gevoel.
Zo kan ik soms gewoon een toastje belegd met Gouda in de microgolf oven steken – 20 seconden op volle kracht – om dan te genieten van heerlijk gesmolten kaas… een echte “guilty pleasure”.

Deze kaassoufflé is echt één van mijn favorieten, en staat bij ons regelmatig  zondagmiddag of vrijdagavond op het menu. Dit als een iets feestelijkere aanvulling bij een broodmaaltijd. Doe er een lekkere pittige salade (zoals deze of deze ) bij en dikke sneden versgebakken brood om te soppen. Meer moet dat niet zijn.

Een soufflé lijkt spannend en moeilijk om te maken, maar deze is echt een makkie en kost niet eens veel tijd.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 ml melk
  • 3 eierdooiers
  • 3 eiwitten
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 snuifje zeezout
  • 1 el mosterd*
  • 200 gr geraspte kaas: Emmental en/of Gouda*
  • 60 gr boter of Ghee
  • 60 gr tarwebloem
  • paneermeel
  • ketel kokend water
  • Hoge ronde ovenschaal of verschillende kleine ramekins
  • Rechthoekige ovenschaal waar de ronde in past.

* Ik gebruik voor de soufflé op de foto’s graan mosterd, maar een gladde Dijon is ook heerlijk.

*Geraspte Comté is ook echt lekker. Ik maak hem ook vaak met allerhande restjes harde kaas die ik dan rasp en zo opgebruik.

 

 

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200°
  • Smelt de boter in de kookpot en roer er de bloem door.
  • Voeg te melk toe, je maakt eigenlijk een witte saus.
  • Haal de saus van het vuur en roer beetje bij beetje de kaas er door. Zorg dat alles goed is gesmolten.
  • Voeg de mosterd en de cayennepeper toe. Proef en voeg wat zout toe indien nodig.
  • Meng één voor één de eierdooiers door het mengsel.
  • Beboter de ronde ovenschaal of de kleine potjes en bestuif ze met het paneermeel.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Meng deze zeer rustig door het mengsel.
  • Giet het mengsel in de ronde ovenschaal.
  • We gaan de soufflé au-bain-Marie bakken. Zet dus de soufflé in de rechte ovenschaal en giet er kokend water in, tot min 1/3 van de soufflé.
  • Zet alles nu in het midden van je oven en laat 30 min souffleren.
  • Pas op, bedwing je nieuwsgierigheid en doe de oven tussendoor niet open. Anders zal de soufflé inzakken.
  • Eens klaar direct opdienen en opeten.

Serveer deze eens wanneer je vrienden op bezoek hebt. Lekker samen genieten van deze  eenvoudige maaltijd, want het hoeft niet altijd gecompliceerd te zijn 😉

 

souffle-5

Door Chloë

Follow our blog on bloglovin!

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Hartverwarmende Kaassoufflé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s