Crimineel lekker: crème caramel au beurre salé

IMG_7751

Vorig jaar was ik op bezoek bij een vriendin in het noorden van Frankrijk (echt wel het noorden! want aan de overkant van de straat wonen haar ouders… in België 😉 )
Daar at ik voor het eerst crème caramel, een ervaring lieve lezers die je altijd zal bijblijven.
Want oh wauw! Dat is lekker!
Ze had een potje staan dat haar zus had gemaakt voor de geboorte van hun derde kindje, ipv doopsuiker.

Dit zelf ook eens maken stond hoog op mijn verlang lijstje, maar dat lijstje is lang en er zijn maar 24 uur in een dag dus dat was er nog niet van gekomen.
Tot…. onze oudste zijn communie deed 2 weken geleden. En zo’n klein potje crème caramel is echt perfect als meegeef souvenir.

Het is een Frans recept, blijkbaar uit de streek van Bretagne. En ik heb recept inderdaad niet in het Nederlands gevonden. Gelukkig wist de vriendin hoe deze lekkernij genoemd werd in Frankrijk en is mijn Frans nog net goed genoeg om dit toch wel heel gemakkelijk recept te begrijpen ;).

Wat heb je nodig: (voor 1 confituurpot)

  • 160gr poedersuiker
  • 80 gr gezouten boter
  • 20 cl vloeibare room

Hoe maak je het:

  • Doe de poedersuiker in een pot en zet op een zacht vuur en
    laat smelten.
  • Wanneer je suiker gesmolten is neem je je pot van het vuur en voeg nu de room beetje bij beetje toe.
    Goed roeren maar voorzichtig!!! Suikersiroop is gloeiend heet en verbrand echt lelijk
  • Voeg de boter toe en giet over in je glazen pot.
  • Indien het nog te lopend is zet je je pot terug op een zacht vuurtje en roeren tot het de gewenste dikte heeft. (in de koelkast stijft het nog verder op)

hoe eet je het?

het allerbeste is gewoon uitlepelen 😉
maar ook heerlijk op scones, gebak, als vulling voor taart enz…

Smakelijk!

Door Ellen

Advertenties

2 gedachtes over “Crimineel lekker: crème caramel au beurre salé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s