Brusselse wafels met zuurdesem

Wafels bakken… er hangt zo’n aura rond toch?
Voor speciale gelegenheden? winteravonden? wanneer je veel tijd hebt? enz…

En toch haal ik mijn wafelijzer best regelmatig boven. Niet veel werk en tja,… een maaltijd zonder gezeur. Wat gestoofde appeltjes erbij, of aardbeien temperen het moederlijk schuldgevoel bij deze ongezondere maaltijd.

Dit recept met zuurdesem is echt super! heerlijk luchtige wafels, krokant, zonder gist (beter voor de darmen) en easy peasy want je maakt het gewoon met inactieve desem!
Dus je wil je desem verversen, het deel dat je zou weggooien? daar maak je je wafelbeslag mee.
Ik ververs of ’s avonds (wanneer ik ’s morgens aan men brood wil beginnen) of ’s morgens (wanneer ik in de namiddag aan men brood wil beginnen).
Beide tijdstippen zijn perfect om het wafelbeslag te maken, maak je je beslag ’s avonds heb je als ontbijt wafels. Indien je ’s morgens je beslag maakt heb je als avondmaal wafels. Hier vaak iets voor na de zwemles, uitgehongerde kinderen en het eten staat quasi klaar.

Wat heb je nodig:

Het voordeeg:

  • 240 gr desem* (100% hydratatie)
  • 270 gr bloem (tarwe, spelt)
  • 30 gr suiker
  • 455 gr karnemelk*

vlak voor je begint te bakken:

  • voordeeg
  • 50 gr gesmolten boter of zonnebloemolie
  • snuifje zout
  • 1 tl baking soda
    IMG_7315

*het recept zegt desem op basis van tarwebloem maar ik heb ook al wafels gemaakt met volkorendesem. Lukt ook en de kinderen hadden niets door
* karnemelk werd ook al vervangen door volle melk.

Hoe maak je het:

  • Meng al de ingrediënten voor het voordeeg.
  • Laat een hele nacht rusten of een 8-10tal uurtjes overdag
  • Na het rusten meng je de boter (beetje laten afkoelen), het zout en de baking soda onder het voordeeg.
  • zet je wafelijzer op en bakken maar!
    IMG_7318

Het recept is van Levine Van Doorne en vind je hier.

Smakelijk!

Door Ellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s