De gazpacho van tante Vera, een pittig toppertje.

IMG_8371 (1)

Het is grote vakantie en ook Pencils and Spoons genoten van een heerlijke twee weken quality-time, weg met het gezin. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk offline te blijven, maar toch konden we het niet laten om af en toe een kiekje te posten op onze Instagram. Nu zijn we terug thuis en kunnen niet meer aan de roep van onze keuken weerstaan. Dus voila, bij deze een nieuw receptje op de blog.

Het is nu dus echt volop zomer. Toch volgens de kalender want nu ( lees: terwijl ik dit schrijf) is de lucht grijs en heeft onze zon enorm veel moeite om door het wolkendek te branden. Maar het is nu eindelijk de tijd van de tomaat en ze hebben die heerlijke echte volle tomatensmaak. Niet die waterachtige die je het hele jaar door kan scoren in de winkels. Hier moeten we van genieten en wel zolang het kan. Daarom dus nu, een recept voor een heerlijke verfrissende gazpacho.
Het recept komt van mijn tante Vera, of eigenlijk van mijn tio Toni, zij wonen in het zonnige warme Mallorca. Ik maakte deze koude soep voor het eerst, toen ik nog in het zesde leerjaar zat, als proevertje tijdens mijn spreekbeurt.

In deze gazpacho speelt naast de tomaat, ook de look een grote hoofdrol, lekker pittig. Hou dus dat takje peterselie maar bij de hand 😉

IMG_8369 (1)

Wat hebben we nodig:

  • 2 kg lekkere rijpe tomaten
  • 4 tenen look
  • 200 gram paneermeel
  • 2 kl fijn zeezout
  • 1 kl tabasco
  • 6 el lekkere olijfolie
  • 5 el lekkere xeresazijn
  • ½ l water
  • Kleine blokjes tomaat, komkommer en wat basilicum om te er bij te eten.
  • Puntzeef of passe-vites
  • Staafmixer
  • Maatbeker
  • Mooie karaf

Hoe maken we het?

  • Was de tomaten en snijdt ze in stukken.
  • Pureer ze met de staafmixer tot alles zeer fijn is. Haal de soep dan door de puntzeef of pases-vites, om te zaadjes en pelletjes er uit te halen.
  • Knijp de vier teentjes look uit en doe ze bij de tomatensoep.
  • Doe nu de 200 gram paneermeel in de maatbeker en voeg er het water, de olijfolie, het zout, de tabasco en de azijn aan toe. Mix ook dit tot een mooie gladde massa is.
  • Voeg het paneermeel-mengsel bij de tomaten en mix alles nog eens goed door elkaar.
  • Proef en kruid bij indien nodig.
  • Laat minimum 1 uur trekken en afkoelen in de koelkast.
  • Giet een deel in een mooie karaf en serveer extra koud. Voeg wat komkommerstukjes of tomatenblokjes toe en verse basilicum. Sommige houden ook wel van een extra scheutje tabasco.

Dit is pas zomer, enjoy!

Door Chloë

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s