Zachte zeep met Avocado olie en Shea butter

IMG_4283

Zeep is iets wat ik echt al altijd wou maken. Maar dan niet de manier met gietzeep of vlokken, de echte manier hoe ze het eigenlijk al eeuwen doen met LOOG.

Loog is het basisproduct voor het maken van zeep, naast de vetten en olies. Loog zorgt er voor dat deze vetten verzepen. Nu gebruiken wij natriumhydroxide – beter gekend als gootsteenontstopper – om ons loog aan te maken, maar vroeger deed men dit met de assen van berkenhout. Het zijn de arabieren die als eerste aan het werk gingen met loog, denk maar aan de beroemde zeep van Aleppo. Pas rond de 8ste eeuw na Christus zou dit procédé via Spanje tot bij ons komen.

Dit chemische proces van echte zeep spreekt voor mij zo tot de verbeelding. Dat je dus van vet of beter vetzuren ZEEP kunt maken in je eigen keuken. Dat is toch gewoon zalig!! Geen vetzakkerij meer en geen verpakkingen, gewoon pure zeep en een vleugje geschiedenis…

Je kan echte zeep op twee manieren maken; via COLD PROCESS – de koude manier of HOT PROCESS – de warme manier.
Bij CP heb je geduld nodig, minstens 6 weken. Je zeep heeft deze tijd nodig om te verzepen en te rijpen. Bij het rijpen neemt de pH graad langzaam af.  Ook wordt de zeep harder. Deze zepen zijn veel fijner van textuur en gaan ook langer mee dan de HP. Hier ga je via warmte het verzepingsproces versnellen. Je krijgt dan ook een mooie natuurlijke zeep maar ze is wel wat ruwer en kan sneller uitklaar vallen. Maar dus wel ideaal voor de ongeduldigen onder ons, die snel willen zien of hun brouwsel geslaagd is, of als je last-minute een cadeautje wil fixen voor laat ons zeggen de klasjuf.

Dit eerste zeepreceptje is lekker zacht en door het gebruik van avocado olie en shea butter ideaal voor de gevoelige kinderhuid.
In dit recept gebruik ik ook een overzetting percentage van 8%. Dit wil zeggen dat 8 % van de gebruikte vetten niet zal verzepen, dit zorgt voor ook voor een zeer zachte voedende zeep. De geur in deze zeep is 50/ 50 Bergamot en Oranjebloesem, dit zijn etherische olies, wees vrij om hier mee te experimenteren. Ik gebruik 10 ml per 1000 ml zeep. Lekker fris maar niet overheersend.

Van deze zeepjes maakte we de bedankjes die we gaven op Thor zijn lentefeest, om de moegespeelde varkentjes te wassen. Lekker persoonlijk met zijn naam er op.

Wat hebben we nodig – materiaal:

  • Keukenweegschaal die heel nauwkeurig weegt
  • Lepels uit sterk plastiek of staal
  • 3 Glazen kommen (pyrex die tegen de hitte kan)
  • maatbeker van 1 liter
  • Grote kookpot
  • staafmixer die niet te snel oververhit
  • Silicone cake vorm die je enkel voor zeep gaat gebruiken of een open geknipt brik van melk of sap, waar zeker 1 liter in kan

Wat hebben we nodig – grondstoffen:

  • Amandel olie: 75 gr (11%)*
  • Avocado olie: 75 gr (11%)*
  • Kokosboter raw 150 gr (22%)*
  • Olijfolie 200 gr ( 29%)*
  • Shea butter 50 gr (7%)*
  • Castor olie 40 gr (6%)*
  • Cacaoboter 100 gr (14%)*
  • Bergamot EO 5 ml
  • Oranjebloesem EO 5ml
  • 86 gr NaOH**
  • 233 gr Gedistilleerd water

  • * * Kan je kopen bij de Di, het is een witte bus gootsteenontstopper in korrelvorm

  • * Deze vetten kan je vaak gewoon in de supermarkt kopen, of kijk eens bij de nuttige links, daar staan onze veel gebruikte webshops zoals: Pit & Pit en Jojoli

Hoe maken we het:

  • Doe het gedistilleerde water in een pirex maatbeker of glazen kom en stop deze in de diepvriezer – zodat het ijskoud is al je het loog gaat maken.
  • Doe alle vloeibare vetten in één maatbeker
  • Doe alle vaste vetten in kookpot en laat deze zeer rustig smelten
  • Maak het LOOG: Weeg de NaOH af in een glazen kom. Giet de NaOH bij het ijskoude water. Dit doe je best onder een sterke dampkap of buiten, want er komen nu wel stinkende dampen vrij. !! BELANGRIJK! Altijd NaOH bij het water doen, nooit omgekeerd !! Roer met een metalen lepel ( geen aluminium) tot de korrels weg zijn. Nu laat je het loog afkoelen tot ongeveer 50°
  • Wanneer je vetten zijn gesmolten voeg je de vloeibare vetten toe. Laat verder afkoelen tot 50°
  • Giet de het loog nu bij de vetten terwijl je met een lepel alles rustig door elkaar roert. Het mengsel wordt troebel, dit is het begin van zeep! Joepie!! So far so good 🙂
  • Neem nu de staafmixer en mix ongeveer 15 min tot je een soort mayonaise of pudding krijgt. Je zeep heeft nu de tracing -fase bereikt. Dit wil zeggen dat je een streep kunt trekken op de lepel of mixerkop en deze blijft staan … net als bij een goede pudding.
  • Voeg nu de geur toe en mix alles nog eens goed door elkaar.
  • Nu kan je twee dingen doen: kiezen voor COLD PROCESS of HOT PROCESS
  • COLD PROCESS: je giet je zeep in je vorm. Na ongeveer 24u is je zeep had en kan je deze uit de vorm halen. Nu kan je de vorm in plakken snijden, dit doe je met een mes of met een ijzerdraadje. Nu heeft de zeep een 6 tal weken nodig om te rijpen. *
  • HOT PROCESS: Je stop je pot in een oven van 100° en laat het zeepmengsel op 80° komen. Je zult zien dat je mayonaise stilletjes aan een glazige kleur krijgt zoals vaseline. Roer regelmatig om met een lepel. Na 30- tot 60 minuten is je zeep klaar. * Nu moet je snel zijn, want de zeep wordt snel hard en giet je mengsel in de vorm.
    Wanneer de zeep helemaal hard is kan je deze in stukken snijden. Het beste laat je deze zeep ook een paar dagen rijpen. Je zult zien dat er nog best wat vocht uit zal zweten en dat hij nog harder zal worden.

*  Wil je weten of je zeep klaar is, dan doe je de TONG-TEST: lik een stukje zeep, voelt of proeft deze naar een batterij, dan is hij nog niet klaar. Proeft de zeep naar zeep, dan is hij wel klaar :p

Veel (af)was plezier 😉

IMG_4787

Door Choë

BewarenBewaren

Advertenties

2 gedachtes over “Zachte zeep met Avocado olie en Shea butter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s