Moussaka (lowcarb)

De herfst is er! En wel écht nu, met hoognodige regenbuien en koude wind.
Ik hou echt van de herfst, vooral van de ovenschotels, stoofpotjes, speculaaskruiden enz…
Vanaf dat het weer het toelaat staat onze slowcooker dan ook vaak te pruttelen.
Deze moussaka is heerlijk! Net zoals bij een lasagne moet je er wat tijd voor uittrekken maar dan heb je ook wat 😉
Moeilijk is het in ieder geval zeker niet.

Mijn recept is een koolhydraatarme versie van moussaka, maar ik denk niet dat iemand dat door zou hebben wanneer je het er niet bij verteld. Wil je liever toch de gewone versie? Dan die je een laagje aardappelen en eindig je met een traditionele bechamelsaus.
PS: de koolhydraatarme/keto versie is minder werk :D. Ik maak de saus altijd in dubbele portie wat maakt dat je de volgende keer enkel aubergines moet grillen.

Wat heb je nodig:

  • 2 grote aubergines
  • 200 gr mascarpone
  • Geraspte mozzarella

voor de saus (dubbele portie)

  • Ghee of olijfolie
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 1 kg lamsgehakt*
  • 4 teentje look, geperst
  • 2 blikken tomaten blokjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 tl Koriander poeder
  • 2 tl komijn poeder
  • ½ tl kaneel
  • peper en zout
    *je kan ook ander gehakt gebruiken maar lamsgehakt is hier wel perféct.

Hoe maak je het:
Saus:

  • Stoof je ui glazig en voeg je gehakt toe.
  • Bak rul, wanneer je gehakt verkleurd is voeg je look en gedroogde kruiden toe.
  • Voeg de tomaten toe, kruid naar smaak met peper en zout en laat een uurtje sudderen.
  • Snij je aubergines in schijven van een centimeter.
  • Leg keukenpapier op een snijplank, strooi er wat grof zeezout over en leg de schijven erboven op.
  • Strooi een beetje grof zout bovenop de aubergine schijven en dek af met een andere laag keukenpapier. Leg er een andere snijplank bovenop en een zwaar gewicht.
  • Laat zo 15 minuten liggen. Wanneer je deze stap overslaat blijven je aubergines taai.
  • Na 15 minuten wrijf ik met een kaas doek het zout van de aubergines.
  • Neem een grillpan en strijk royaal in met olijfolie. Grill je aubergine even langs beide kanten en zet opzij.
  • Neem een ovenschaal, bedek met een laag aubergines, daarna de saus en daarna terug een laag aubergine.
  • Doe de mascarpone in een kom en roer even los, kruid met peper en zout en bestrijk de bovenkant van je ovenschotel met het mascarpone mengsel.
  • Eindig met een laag mozzarella

    Plaats 30 minuten in een oven van 180°c

    Smakelijk!

    Door Ellen
    Meer info over keto vind je hier.



2 gedachtes over “Moussaka (lowcarb)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s