Pittige Pompoenchutney, een geweldige smaakmaker en ideaal om wat oogst weg te werken.

 

Pompoen, het is toch echt een van onze top favorietjes. Zo enorm veelzijdig in de keuken, een weelderige groeier in de tuin en natuurlijk spreekt hij nog steeds enorm tot verbeelding van onze kids.

Oktober en bij uitbreiding de rest van de herfst is echt zijn periode. Overal zie je pompoenen en als je ze zelf hebt geteeld zit je nu vast met een goed voorraadje.

Om er voor te zorgen dat je het hele jaar kunt genieten van deze topper en ook om je wat te helpen je oogst weg te werken hebben we hier ons receptje voor een heerlijke pompoenchutney. De mosterd hebben we ooit bij Nigella Lawson gehaald, maar gaande weg hebben we natuurlijk weer wat aanpassingetjes door gevoerd 😜

Chutney is een soort pittige groenteconfituur en heerlijk bij vlees zoals pulled pork, –beef of -chicken. Op de boterham met kaas en bij een kaastafel zorgt hij voor een verfrissende zing en ook bij een lekkere salade geeft hij wat extra power. Ideaal dus om een aantal potten in de voorraadkamer te hebben. Chutney wordt trouwens beter met de tijd, dus laat hem gerust een tijdje staan.

Wat hebben we nodig:

  • 1kg pompoen: gesneden en gekuist gewogen
  • 2 rode uien
  • 1 cox appel of wat je nog in de fruitmand hebt liggen *
  • 50 gr gedroogde ontpitte pruimen in grove stukken gesneden
  • 50 gr bruine rozijnen
  • 2 tl fijngehakte en ontpitte chilipeper
  • 2 tl piment poeder
  • 1 tl gember
  • 3 el verse gember: fijngehakt
  • 275 gr lichte basterdsuiker
  • 2 tl keltisch zeezout
  • 6,25 dl rodewijn azijn
  • Ongeveer 6 gesteriliseerde* inmaak potjes 250 ml. Maar het mag ook perfect een allegaartje zijn dat je hebt verzameld

*Steriliseer je potten en deksels door ze 10 minuten in een oven van 150° te zetten

*Tijdens deze periode is de kans ook reël dat je als moestuinierder ook met tomaten zit die groen blijven, kijk dan zeker ook eens naar ons chutney receptje van groene tomaten 😉

Hoe maken we het:

  • Doe alle ingrediënten in 1 grote pot en breng al roerend aan de kook. De suiker zal zo mooi oplossen en niet verbranden.
  • Laat alles ongeveer 1 uur lekker pruttelen. Roer wel regelmatig eens om
  • De chutney is klaar als de pompoen zacht is en uit elkaar valt.
  • Vul je potten tot de rand met de hete chutney en draai het deksel dicht
  • voor het beste resultaat laat je hem nu 1 à 2 maanden rijpen.

Hoe maken we in:

  • Neem een grote kookpot en leg op de bodem een handdoek, deze beschermt je glazenpotten tegen het rammelen en kletteren.
  • Zet je gevulde potjes op de handdoek en vul de pot met lauw water tot de potjes mooi onderstaan.
  • Breng nu het water heel rustig gedurende 30 minuten naar 88°.
  • Laat daarna nog 15 min rustig pruttelen.
  • Haal de potjes uit je kookpot en laat ze afkoelen op een droge handoek.
  • Eens ze zijn afgekoeld kan je testen of het gelukt is. Je potjes zouden vacuüm moeten zijn: dekseltjes van blik zullen ingedrukt moeten zijn, ze kunnen dus niet meer klakken. Beugelpotjes blijven dicht lokaal maak je de beugeltjes los.
  • Nu kan je de chutneys echt wel lang bewaren en een mooi voorraadje aanleggen.

TIP: Binnenkort is het weer cadeautjes tijd. Een lekkere huisgemaakte pot chutney is altijd leuk om te krijgen 😉

Door Chloë

19 gedachtes over “Pittige Pompoenchutney, een geweldige smaakmaker en ideaal om wat oogst weg te werken.

  1. Chutneys zijn heerlijk, alleen ben ik niet zo’n keukenprinses wat dat betreft. Mijn vriendin uit Londen (toen ze nog in Nederland woonde mocht ik vaak een potje meenemen) maakte zelf veel jams en ook chutneys. Ik vind het – sorry – best veel werk dus ik zal het helaas niet zo snel zelf maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s