Zweedse balletjes, een echte kinderfavoriet.

De IKEA is hier onlosmakend verbonden met zijn balletjes. De kids zijn er zot van, de mama toch iets minder. Het heeft te maken met mijn lichte aversie voor grootkeuken kost, sorry. Dus ging ik op zoek naar het recept om deze geliefde balletjes zelf te maken en hopelijk te zorgen dat deze minstens zo succesvol werden als die van de IKEA.

Ik denk dat ik met dit receptje wel kan zeggen dat het is gelukt, yay!
Het succes zit hem in de kruiden, het pocheren van de balletjes en de keuze van je vlees. Bij de balletjes hoort natuurlijk die lekkere saus, een beetje cranberry jam en een patatje, al dan niet gebakken, of zoals wij het graag eten met een kroketje.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gram kalfsgehak
  • 1 tl pimentpoeder
  • 1 laurierblad
  • 2 teentjes look
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 ei
  • 3 el fijne griesmeel of broodkruim ( het is een beetje op ’t gevoel , je gehakt mag niet te nat en te droog zijn)
  • 1 l kalfsfond
  • ghee of boter
  • 1 el tarwe bloem
  • room

Hoe maken we het:

  • Meng het gehakt, de pimentpoeder, de cayennepeper, 1 fijn geknepen teentje look, het ei en het griesmeel tot een mooie gladde pasta. Voeg als je on bereidt gehakt gebruikt zeker ook wat zout toe.
  • Zet de kalfsfond op het vuur, voeg er het laurierblaadje en het teentje look aan toe en breng het aan de kook
  • Draai balletjes ter grootte van een ping-pong bal. Doe de balletjes nu een voor een in de kokende fond. Ze zijn klaar wanneer ze boven komen drijven.
  • Wanneer alle balletjes klaar zijn zet je een grote pan op het vuur. Smelt 1 el ghee en voeg de balletjes toe. Bak ze rustig goud bruin.
  • Haal de balletjes uit de pan want nu gaan we de saus maken. Proef eens van de font, heeft deze genoeg smaak gekregen van de balletjes? Zonet voeg gerust nog een snuifje pigmentpoeder en cayennepeper toe.
  • Smelt nog 1 el ghee in de pan en voeg de fijne bloem toe. Laat de bloem nu kort even bakken met de boter dit is de basis van onze saus. Voeg nu wat font toe en roer deze goed onder de bloem, herhaal dit voor ongeveer 500 ml en tot je een mooie gladde saus hebt.
    Tip: haal de pan even van het vuur, dit is makkelijker werken.
    Werk af met een scheutje room.
  • Voeg nu de balletjes weer toe en breng alles even aan de kook.
  • Serveer met een lekker patatje een pittige salade en de obligatoire cranberries

Enjoy!!

Door Chloë

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s